Het festival opent met Illegitimate, over een hecht gezin dat in morele crisis verkeert. De issues die aan bod komen zijn in het huidige Roemenië urgent, maar zullen ook bij Pluk, na afloop aan de bar, voer voor discussie bieden.
Het festival vindt dit jaar plaats van 3 t/m 13 augustus op het Stenen Hoofd in Amsterdam, van 18 t/m 21 augustus bij Vechtclub XL aan de Europalaan 2B in Utrecht en in Arnhem aan de Nieuwe Havenweg 23 van 25 t/m 27 augustus.
Achtergrond
Het festival werd in 2003 opgericht door een groepje vrienden met een grote liefde voor film. Hun doel was – en is nog steeds – om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van films die niet in Nederland zijn uitgebracht of maar een klein publiek hebben bereikt. De vrienden hadden een baantje bij een bioscoop en bezochten filmfestivals in hun vrije tijd. Het enthousiasme van de mooie films die ze op die festivals zagen konden ze vaak niet delen met anderen omdat veel films niet werden uitgebracht in Nederland en zo niet meer gezien konden worden. Zo ontstond het idee voor Pluk de Nacht. Het enige echte openlucht filmfestival van Amsterdam vertoont die films, die (ten onrechte) niet in de Nederlandse bioscopen te zijn zijn geweest of maar een heel klein publiek hebben bereikt.
Verrassende programmering
De organisatie bezoekt het hele jaar door (inter)nationale filmfestivals en selecteert de films nauwkeurig op cinematografische kwaliteit. En zo komt er bij Pluk de Nacht alles voorbij: van animatie tot roadmovie. Van tragische plattelandsdocumentaire tot absurde romantische komedie. De programmering is ieder jaar weer verrassend. Zo speelde bij de vijfde editie van het festival een twaalfkoppig orkest live de muziek bij een aantal korte films en stond er een avond in het teken van ‘koud en kort’, korte verrassende films uit Zweden, Noorwegen en IJsland. In 2010 werd er voor de ogen van 1.500 bezoekers een live huilcompetitie gehouden i.s.m Wholphin DVD. Doel: zo snel mogelijk huilen voor de camera. Georganiseerd met een grote knipoog naar de hedendaagse emo-tv.
Toegewijde vrijwilligers
Al vanaf de oprichting wordt het festival volledig georganiseerd en gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers die al hun creativiteit in het festival steken. Vanaf drie weken voor het festival wordt de locatie schoongeveegd en omgetoverd tot een sfeervol festival paradijs. Sinds een paar jaar is Pluk niet alleen in Amsterdam te vinden. In 2016 keert Pluk voor de derde keer terug in Utrecht en voor de vierde keer in Arnhem.
Vrij toegankelijk
Pluk de Nacht is uitgegroeid tot een bijzondere ontmoetingsplaats waarbij de vertoning van niet eerder uitgebrachte films vermengd wordt met kunst en nieuwe media projecten, eten, drinken en feestjes. Pluk de Nacht biedt veel jonge kunstenaars een podium waardoor er buiten de films om nog heel veel meer te beleven is op het festival. Pluk de Nacht is vrij toegankelijk. Kom je langs?