Zoveel kijkers, zoveel meningen over een film. Maar wat hebben de experts te vertellen? Pluk nodigt drie verschillende mensen uit om vanuit hun persoonlijke expertise te kijken naar de hoofdfilm van de dag en er in dat licht kort iets over te vertellen.
Met vandaag Stop the Pounding Heart
Samuël Gerrets, jongerenwerker binnen de kerk:
“De tienertijd is een fantastische periode in de ontwikkeling van een mens. Een tiener experimenteert, schopt tegen gezag, De Grote Vragen Van Het Leven komen voorbij en verliefdheid en seks komen in beeld. Omdat die periode zo boeit ben ik jongerenwerker geworden in een kerk. Binnen de kerk zie je ouders worstelen met vragen over wat ze hun tieners mee moeten geven als het gaat om geloof en seks. In Stop the Pounding Heart zie je een gezin waarin bidden, bijbel lezen en praten over hoe geloof het dagelijkse leven raakt gewoon is. Dat zie je in Nederlandse kerkgezinnen niet veel meer. Er lijkt veel ruimte te zijn om twijfels en gedachten te delen voor tienermeisje Sara, maar hoeveel ruimte ervaart ze echt als haar zussen braaf het toekomstplan van haar ouders willen volgen? Bij alles waar liefde en toewijding bij komt kijken, is vrijheid essentieel. Zeker bij zaken als geloof en ontdekken van je seksualiteit. De intieme omarming door Sara’s moeder is er een die je veel tienermeisjes gunt. Maar wat je Sara ook gunt is ruimte om haar vragen rond geloof en seks echt beet te pakken. Het verhaal van Jezus in de storm wordt door haar moeder gebruikt om iets te zeggen over hoe moeilijk het is om je hart rustig te houden en goed te leven. Maar wilde Jezus hier niet juist iets vertellen dat je met hem zonder angst mag leven, zelfs middenin een turbulente periode als de puberteit? Het laatste shot van de film is apocalyptisch: Sara staat in een maagdelijk witte jurk tegen het hek aan op de boerderij. De bijbel sluit af met een beeld van de kerk als bruid, wachtend op Jezus’ terugkomst. Ik gun het Sara zo dat ze de vrijheid van de wereld buiten het hek proeft voordat Jezus haar op komt halen.”
Arnd van der meer studeerde Amerikanistiek aan de UvA en woonde enige tijd in de Verenigde Staten:
“Sara de schapenhoeder ziet haar wereld ondersteboven gaan wanneer ze de stoere stierenvechter Colby ontmoet. De ideeën die haar geleerd zijn door haar ouders, met de Bijbel als enige lesboek, passen niet langer in haar wereld, wat haar de koosnaam “old spinster” oplevert van haar dozijn broers en zusjes. Stop the Pounding Heart is een vermakelijke documentaire over een van de vele American Ways in het Zuiden van de Verenigde Staten. Dat schapenhoeders en stierenvechters zo anders zijn is zowel verbazend als verrassend. Zeer de moeite waard om te zien! Het toont dat Amerika niet slechts het leven in het grote New York City is, of op de praire, stieren zijn er overal.”
Corine Riteco van Geitenboerderij Ridammerhoeve:
“Mijn eerste gedachte was dat dit waarschijnlijk de situatie in Nederland van vijfenzeventig jaar geleden was. Zo werden toen nog de geiten gehouden. Niet voor niks werd de geit toen ‘de koe van de arme mensen’ genoemd. Het is mooi om te zien dat als je met weinig tevreden bent, je ook van tien of twaalf geiten kan leven. Of is het dan overleven? Mooi in beeld gebracht vond ik de worsteling van het meisje met haar gevoelens. Beklemmend, maar liefdevol, de gesprekken van de moeder over de positie van de vrouw. Wellicht ook een situatie van zo’n vijfenzeventig jaar geleden bij ons in Nederland? Tenslotte vond ik het grappig om te zien dat ze onder andere een geitenras hebben zonder oren, ik weet de naam van het ras niet meer.” (Een zoektocht op de redactie leverde op dat het in dit geval waarschijnlijk gaat om de American Lamancha geit.)